HUNGARIAN PULIS  
  
 
 
 
 

 
 
VOITTAJA 2007 9.12. HELSINGIN MESSUKESKUKSESSA

12 muun väristä pulia oli ilmoitettu ruotsalaiselle Nina Karlsdottirille arvosteltavaksi, 11 lopulta esitettiin.

Nyytin käyttäytyminen varmistuu kerta kerralta, tuloksena tällä kertaa ERI sekä vara-sert arvostelulla: Feminint huvud kunde ha kortare nosepartiet. Mörka ögon. Bra öron. Bra hals. Utm. överlinje. Bra svans. Väl utväcklad kropp. Passande ben??. Harmoniska vinklar. Lätta rörelser. Bra steg längd. Bra uppbyggd päls. Väl visad.

Peetu esitettiin kovatasoisessa urosten valioluokassa, vieläpä hiukan hoikassa kunnossa koska ruokailut ovat sillä jääneet hiukan toisarvoisiksi Nyytin viime aikaisen juoksun aikana. Arvostelu oli kuitenkin varsin hyvä, Peetulle tyypillinen: Bra huvud, väl formad. Bra bredd proportion. Mörka ögon. Bra öron. Utm. hals, överlinje och svans. Bra kropp. Passande ben stome(?). Tillräkligt vinklar. Utm. rörelser. Bra steg längd. Riglig päls. Bra uppbyggd. Fina snören. Tällä arvostelulla heltisi ROP sekä V-07 titteli Peetulle.
Peetu esitettiin myö Kennel Castlewolfin kasvattajaluokassa, joka palkittiin KP:lla ja oli ROP-kasvattaja.

Ryhmän 1 arvosteli Göran Bodegard, Ruotsista. Peetu esiintyi Messarin juhlavissa parrasvaloissa upeasti, ja nousi hienosti ryhmässä neljänneksi !! Olihan upea päätös näyttelyvuodelle. Peetu esitettiin kuluvana vuonna kuudesti kehissä, joista kolmesti oli tuliaisina ryhmäsijoitus :)

Tästä on mukava aloittaa Joulun odotus...
TERVEYSTUTKIMUSTULOKSIA PITKÄSTÄ AIKAA..

Nyytin viralliset lonkkakuvaustulokset ovat valmistuneet, molemmat lonkkanivelet B. Silmät myöskin ovat terveet ( ei osoita Hc-, RD eikä PRA-muutoksia ). Näillä tutkimustuloksilla on hyvä lähteä odottelemaan Nyytin pentusuunnitelmia ensi kesälle.
JYVÄSKYLÄN KV NÄYTTELY 17.11.

Tuomariksi oli kutsuttu kotimainen all-roundertuomarimme Rainer Vuorinen. Hänelle oli ilmoitettu 9 mustaa pulia, ja kaikki esitettiin.

Peetu hengaili valiourosten kolmanneksi ja oli lopulta PU3, sille ihan tyypillisellä arvostelulla: Hyvät mittasuhteet. Kokoon sopiva kohtalaisen kevyt luusto. Hyvänmuotoinen pää. Kauniit tummat silmät. Erinomainen pigmentti. Hyvä karva. Oikeat lyhyet askeleet.

Nyyti esitettiin ensimmäistä kertaa kotimaassa nuorten luokassa. Käyttäytyminen varmistuu kerta kerralta, tällä kertaa tosin hän katsoi parhaakseen maata pöydällä :). Vuorinen piti Nyytistä kovasti ja niinpä tuliaisiksi saatiin toinen sert ja vara-cacib, joka muuttuu cacibiksi voittaneen nartun ollessa jo kans mva. Arvostelu: Kaunis tasapainoinen pää. Erinomainen pigmentti ja purenta. Pään koko tässä vaiheessa hyvä. Raajaluusto keskivahva. Hyvin kehittynyt rintakehä. Erittäin hyvä karvanlaatu. Ihanan lyhyet ja vahvat liikkeet.

Peetu esitettiin Castlewolfin kasvattajaluokassa, joka oli ROP-kasvattaja. Ryhmäkilpailuissa päästiin vielä ensimmäisessä valinnassa jatkoon... Valitettavasti ainuttakaan valokuvaa ei näyttelystä saatu, koska tuomari kielsi kuvaamisen kehätapahtumien aikana.

Pulit saivat myös uudet, upeat sähkönsiniset kurahaalarit :)
PULIULKOILUA LUONTOPOLULLA 3.11

Jyväskylän seudullakin asuu jo ihan kivasti puliharrastajia, ja niiltä osin kun heitä tavoitettiin, pidettiin mukava ulkoilupäivä Ladun Majalla, Roninmäessä. Mukana oli ihmisistä meidän lisäksi Hanna, Maria, Salla ja Minka. Koiria oli 8; Peetu ja Nyyti, Susa (Castlewolf Chocolate) ja Nasta (Castlewolf Femme Fatale), Eimi (Amy) ja Dido (Narukerän Diiva Donna) sekä Csini (Csinos Von Thuringen) ja Chili (Confettie's Hermina). Kaikki pulit tulivat loistavasti toimeen keskenään, vaikka joukossa oli hyvin eri-ikäisiä koiria. Patikoimme kosteilla luontopoluilla useamman tunnin, ja välillä lämmiteltiin kuumilla juomilla.

Uusimme kyllä pulitapaamisia sään ja ajan salliessa, joten nekin jotka olivat nyt estyneitä pääsevät ja ehtivät varmasti mukaan.
KARVAINEN CHILI-ROUVA

Pitkästä aikaa tapasin jalostusoikeusnarttuni Confettie's Herminan, Chilin. Siitä onkin kehittynyt varsin komea puli, harvoin näkee nartulla niin runsasta ja paksunyöristä turkkia. Chilin luonne on aivan mahtava, niin kovahermoinen ja järkähtämätön, ja äärimmäisen luottavainen kaikkea kohtaan. Turkki on teettänyt sijoitusperheessä töitä, mutta nyt valmiina se on upea. Ihan pikkuruinen tämä pulinainen ei ole, mutta päässä ja riittävässä luustossahan painopiste olikin :)

Siistimme Chilin turkkia hieman, ja ensi vuonna tavoitteena olisi hankkia sille hiukan näyttelykokemusta, ja -tuloksia. Myös silmät peilataan ja lonkat kuvataan lähiaikoina, samassa yhtydessä Chili rekisteröidään Suomeen. Ikää tällä rouvalla on kuitenkin jo 4 v., joten ratkaisut jalostuskäytän suhteen tulee tehdä melko pikaisesti.
NYYTIN TERVEYSTARKASTUKSIA..

Nyyti kävi silmäpeilauksessa, ja silmät olivat terveet. Peilauksen yhteydessä pentuna asennettua mikrosirua ei löytynytkään. Aiemminkin sirun löytymisen kanssa on ollut ongelmia, se on huonosti ilmoitellut itsestään. Nyt kuitenkaan sitä ei löytynyt useista etsinnöistä huolimatta, myös se otettiin huomioon että siru olisi vaeltanut alkuperäisestä paikastaan toisaalle. Mutta ei löytynyt, joten samalla asennettiin uusi mikrosiru siinä uskossa että vanha on lakannut toimimasta (näin voi kai aniharvoin käydä) .

Myös lonkat on kuvattu, ja niiden virallista tulosta odotellaan...
KAIKKIEN ROTUJEN NÄYTTELY VANTAALLA

Vantaalla näyteltiin vielä syksyisessä auringossa, onneksi. Puleja oli ilmoitettu 10, joista yhdeksän esitettiin. Uroksia kolme, narttuja kaiketi kuusi. Tuomarina Tamas Jakkel, Unkarista.

Nyyti hieman nostatti jännitystä, olihan taustalla suht epäonnistunut esiintyminen Virossa. Enpä muista, koska olisin niin paljon jännittänyt :) Tällä kertaa Nyttyrälle olikin arvottu aivan toisenlainen päivä, ja kaikki meni ihan nappiin. Pörrö oli PN3 sai vara-sertin arvostelulla: 'Lovely type. Nice head & expression. Square body. Well angulated hindlegs. Just changing her coat. Moves well.'

Peetu esitettiin valioluokassa, josta tuloksena paras uros ja VSP arvostelulla:'Lovely type. Very good size. Masculine head & expression. Good neck and shoulder. Good balance & substance. Square body. Lovely coat. Moves very well.

Peetu esitettiin myös kennel Castlewolfin kasvattajaluokassa, joka saikin KP:n ja oli ROP-kasvattaja.
UUSI KANSAINVäLINEN MUOTOVALIO JA RYP2!!!

Matkasimme Peetun ja Nyytin kanssa Tallinnan kansainväliseen näyttelyyn 19. elokuuta. Aurinkoa riitti ja matkakin sujui kommelluksitta, myös Nyyti matkusti urheasti vaikka se vasta muutaman kerran onkin ollut ns. ihmisten ilmoilla :)

Pulit arvosteli hauska herrasmies Espanjasta, Pascual Asensi Peinado. Hän olikin taas niitä iloisia yllätyksiä tuomareista, joista ei ole kuultu mitään mutta ymmärsikin varsin paljon puleista ja osasi kiinnittää huomiota juuri niihin oikeisiin seikkoihin. Peetulla olikin hieno päivä. Erinomaisella arvostelulla se oli päivän ROP, tuli näinollen siis samalla Eestin muotovalioksi sertillä, ja sai viimeisen kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittavan cacibin, vuosi ja 2 kk ensimmäisestä cacibista. FCI:n vahvistusta vielä odotellaan.

1-ryhmän arvosteli sama tuomari kuin rodunkin, ja päivän jymy-yllätys siellä odottikin! Sydän jätti pari lyontiä välistä kun Peetu oli RYP2, upean bouvierin voittaessa. Peetu on näinollen käynyt tänä vuonna neljä näyttelyä, joista kahdessa se on sijoittunut ryhmässä.

Tässä vaiheessa on varmasti paikallaan kiittää tästä upeasta koirasta ( ja paljosta muustakin toki.. ) kasvattajaa, Maaritia!

No entäpäs Nyyti-neiti sitten... hänhän oli matkassa myos :) Sehän on ollut tiedossa ettei Nyyti ihan helpoimmasta päästä ole luonteensa vuoksi, vaikka se ihan hallittavissa onkin. Tällä kertaa se vahvasti oli kuitenkin sitä mieltä, ettei tuomarin sovi häntä kosketella, eikä liioin edes puhutella ;) Tuomari halusi kuitenkin Nyytinkin arvostella, koska piti sitä jopa parempana kuin Peetu, lukuunottamatta luonnetta. Niinpä otin painiotteen koirasta, tuomari tutki sen ja itse näytin purennan. Tuloksena nolla, upealla arvostelulla muilta osin. Sillä hetkellä elin jonkinlaisen dejavun - kutakuinkin samassa iässä taisi olla Peetullakin nollan aika, samasta syystä. Kaikin puolin kun lähisukulaisia ovat :)) Nyt eikun toivotaan parempaa onnea seuraavaan koitokseen... kovin tuulella käypä kun neiti tuntuu olevan, viimeksi kun taas ei mitään ongelmia ollut. Eli suuntahan tästä on varsin selvillä :)
UNKARINPAIMENKOIRAT RY:N VUODEN PULI 2006- KILPAILU

Unkarinpaimenkoirat ry. palkitsee kaikista roduistaan näyttelymenestyksistään parhaan koiran vuosittain. Myos parhaat toko- , palvelus- ja agilitykoirat palkitaan. Pisteiden laskuun hyväksytään viiden näyttelyn tulokset, joista yhden tulisi olla erikoisnäyttely. Samalta tuomarilta saa olla vain yksi tulos. Mikäli päädytään tasapisteisiin, ratkaisee erikoisnäyttelyn tulos. Tarkemmat palkintosäännot loytyvät rotujärjeston sivuilta

Peetu osallistui harvakseltaan näyttelyihin koko viime vuoden, sopivasti juuri viiteen joista laskettiin pisteet. Kilpailun voitti selvästi Peetun pentuesisar, narttu Castlewolf Upright. Peetu tuli hienosti toiseksi, ollen samalla paras urospuli vuonna 2006. Samaan pistemäärään päätyi myos toinen uros, mutta Peetun huikea erkkaritulos nosti sen toiseksi, siskonsa jälkeen.
HELLEPÄIVÄ JÄMSÄNKOSKEN NÄYTTELYSSÄ

Olin suunnitellut kahta näyttelyä Nyytille samalle viikonlopulle, mutta vaikka olinkin ilmoittanut sen Kangasniemelle, monen sattuman jälkeen emme kehässä pyörähtäneetkään.. Nyyti olisikin ollut siellä ainut ilmoitettu puli.

Sunnuntaina 10. kesäkuuta reissasimme naapurikuntaan Jämsänkoskelle, jonne oli ilmoitettu kolme muun väristä pulia. Tuomarina oli Lisette Delwaux-Crauwels Belgiasta. Päivä oli tukahduttavan kuuma, mikä rauhoitti Nyytiä kivasti :) Uroksissa esitettiin upea veteraani Simonszepe Abel, joka oli päivän VSP. Ei pappaa vielä ikä paina, ei... päinvastoin. Nyyti mitteli jo heti toisessa näyttelyssään emänsä kanssa, ja yllätti olemalla paras narttu. Eli oli ns. 'pojasta polvi parantunut'.. :) Porroni yllätti totaalisesti, ollen ROP ja saaden ensimmäisen sertinsä. Ja vastahan tämä oli toinen kehävierailu Nyytillä. Se käyttäytyi kuin unelma. Tuomari naureskellen ja hieman ihmetellen availi sen rastoja, kuinka niin paljon voikin olla karvaa ja tiukkoja takkuja johon ei liki sormet pysty.

Upea päivä, kerrassaan. Nyyti on ohittamassa vaikeimman vaiheen turkin kanssa, ja ehkä tänä kesänä sitä nähdään vielä uudemmankin kerran näyttelyissä.

Arvostelu Jämsänkoskelta sanasta sanaan: "Very nice bitch, 14 months. Good head proportions. Dark eyes. Good teeth. Very good angulations. Strong bone. Good coat and tail carriage. Very square bitch. Fine and typical movement."
LATVIAN VOITTAJA-NÄYTTELY 18.3.2007

Vaihdoimme viikon aikana maata, viikonloppuna oli vuorossa Latvian voittaja-näyttely tälle vuodelle. Muun värisiä puleja oli ilmoitettu viisi, jotka kaikki esitettiinkin. Tuomarina oli Barbka Novak Sloveniasta, meille ihan uusi tuttavuus. Peetulle kovasti mielimme viimeistä ulkomaan cacibia, mutta toisin kävi. Se oli valioluokan 2., saaden vara-cacibin. Paras uros ja samalla ROP oli Bamse ( C. Wito's Wodka ). VSP oli Vinni ( C. Wito's Winetto ), josta tuli samalla myos uusi INT CH.
LIETTUAN VOITTAJA-NÄYTTELY ALOITTI BALTIAN NÄYTTELYKIERROKSEN 10.3.2007

Pakkasimme kuusi innokasta harrastajaa, sekä 11 koiraa autoon ja matkasimme kevätsateissa Baltiaan näyttelyturneelle. Vuorokauden matkustamisen jälkeen saavuimme perjantaina Liettuaan, ja lauantaina oli Liettuan voittaja-näyttely. Muun värisiä puleja oli ilmoitettu kuusi, jotka kaikki esitettiin. Tuomari oli vanha unkarilainen tuttavuus, Laszlo Istvan. Peetu voitti valioluokan, jossa esitettiin kolme urosta. Tavoittelemamme cacibkin tuli, sekä lopulta ROP. Näillä eväin Peetu on nyt myos Liettuan muotovalio, sekä Liettuan voittaja 2007! Eikä siinä vielä kaikki... Todellisen jymy-yllätyksen humppatukka järjesti ryhmäkilpailuissa, jossa Peetu ylsi upeasti neljänneksi!! Moiseen en olisi koskaan uskonut, ja nelospallilla tuli ihan kyynel silmäkulmaan. Jälleen kerran voi siis vain todeta - Peetu ei jätä koskaan kylmäksi. Aina sillä on näkojään ässä hihassa, jonka se tarpeen tullen nykäisee esiin :) Vinni ( Castlewolf Wito´s Winetto ) oli paras narttu.

Huono päivä ei ollut muillakaan matkaseurueemme koirilla. Yhdestätoista koirasta neljä ylsi rotunsa parhaaseen. Lisäksi joukkoon mahtui yksi juniorvoittaja, espanjanvesikoirissa.
TURUN KANSAINVÄLINEN KOIRANÄYTTELY 27.1.2007

Näyttelyvuosi käynnistyi perinteisestä Turun Top Dog Showsta. Puleja oli ilmoitettu 10, joista 9 muun väristä ja yksi valkoinen. Tuomarina oli Tamas Jakkel Unkarista. Nyyti esitettiin nyt ensimmäistä kertaa, 9 kk:n ikäisenä junioriluokassa. Polvileikkaus näkyy vielä karvassa pitkään, mutta ei se tänään menoa haitannut. Nyyti oli PN3, saaden vara-sertin ja upean arvostelun! Peetu oli PU4 ja sai vara-cacibin. Peetu esitettiin myos Castlewolf-kennelin kasvattajaluokassa, joka palkittiin KP:lla ja keikkui ryhmässäkin vielä pitkään mukana :) ROP oli odotetusti jälleen 'Peti' Castlewolf Upright, VSP saman kasvattajan Wito's Wodka. Onnea!

Nyytin upea arvostelu: "Nice type. Lovely head. Excellent picmentation. Good balance & substance. Square body. Excellent puppy coat. Moved well.

Tästä on mukava jatkaa näyttelyharjoituksia, vaikka yllättävän hyvin lopulta menikin esiintyminen, alun irvistelystä huolimatta :)

Copyright © & Web Design © Kati Taipale
 

 

JOULUILMOITUS UNKARINPAIMENKOIRAT-LEHDESSÄ 4/2007

9.12. VOITTAJA - 07

ROP Castlewolf Uproar & VSP Castlewolf Wito's Winetto


Peetu


Nyyti

3.11. PULIULKOILUA


Confettie's Hermina

1.9. VANTAA

ROP Castlewolf Upright & VSP Castlewolf Uproar

19.8. TALLINNA

RYP2 Castlewolf Uproar --> EST & KANS MVA

VUODEN PULI 2006 - KILPAILU

Castlewolf Uproar oli näyttelytulosten perusteella vuoden 2006 paras puliuros Suomessa.

10.6. JÄMSÄNKOSKI

ROP Castlewolf Diva For Ximene

18.3. LATVIAN VOITTAJA

ROP Castlewolf Wito's Wodka & VSP Castlewolf Wito's Winetto

10.3. LIETTUAN VOITTAJA

RYP4 Castlewolf Uproar --> LTU MVA & LTU W-07